Bitcoin en belastingaangifte: zo voorkom je problemen

  • WEA Deltaland
  • 12-12-2024

Vanaf 2026 ontvangt de Belastingdienst automatisch informatie over jouw crypto- en bitcoin bezit via de Europese DAC8-wetgeving. Jouw crypto-activa worden dan opgenomen in de vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting. Veel mensen realiseren zich niet welke risico’s dit met zich meebrengt als crypto niet juist is opgegeven.

Wat verandert er vanaf 2026?

Vanaf 2026 zijn cryptodiensten verplicht om gebruikersgegevens, zoals jouw naam, fiscaal nummer, het type crypto en de waarde, te delen met de Belastingdienst. Deze informatie wordt ook gedeeld met andere landen.

De risico’s van niet-opgeven

Als je jouw crypto-activa niet hebt opgegeven, loop je aanzienlijke risico’s:

  • Hoge boetes:
    Bij een onvolledige of onjuiste aangifte kan de Belastingdienst boetes opleggen. Deze kunnen oplopen tot 150% van de verschuldigde belasting en in sommige gevallen zelfs tot 300%.
  • Navorderingen:
    De Belastingdienst kan tot 12 jaar terug belastingen navorderen op vermogen dat in het buitenland is ontstaan. Dit betekent dat je over eerdere jaren alsnog belasting moet betalen, met rente.
  • Onderzoek naar herkomst:
    Bij verborgen vermogen, zoals crypto, kan de Belastingdienst onderzoeken waar het geld vandaan komt. Dit kan leiden tot vragen over verzwegen inkomsten of vermogen.
  • Verzwaring van de bewijslast:
    Als je crypto niet hebt opgegeven, moet je overtuigend aantonen hoe jouw vermogen is opgebouwd. Dit is een stuk ingewikkelder dan het aannemelijk maken van je belastingaangifte. 

Wat kun je nu doen?

Wacht niet tot 2027 wanneer jouw crypto automatisch in je aangifte wordt opgenomen. Als je vóór die tijd vrijwillig een correcte aangifte doet, kun je boetes voorkomen. Meld je crypto binnen twee jaar na een onjuiste aangifte en voorkom een vergrijpboete, mits de Belastingdienst nog geen vermoeden heeft van jouw verzwegen vermogen.

Hoe meld je jouw crypto op de juiste manier?

Dien een verbeterde aangifte in of vraag hulp aan een specialist. Zo zorg je ervoor dat je je crypto-activa correct meldt en risico’s minimaliseert.

Wees voorbereid

De Belastingdienst krijgt steeds meer zicht op crypto-activa. Zorg dat je voorbereid bent en neem op tijd actie. Heb je hulp nodig bij het aangeven van jouw crypto? Neem contact op met onze specialisten. Wij helpen je graag om alles op orde te brengen en jouw fiscale zekerheid te garanderen.

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.