De relatie tussen zzp’ers en hun opdrachtgevers staat op het punt te veranderen. Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst strenger handhaven, wat kan leiden tot forse boetes en naheffingen bij schijnzelfstandigheid.
Vanaf 1 januari 2025 zullen de Belastingdienst en de overheid strenger gaan handhaven op arbeidsrelaties tussen zzp’ers en hun opdrachtgevers. Dit betekent dat opdrachtgevers het risico lopen op naheffingen en boetes wanneer een zzp’er feitelijk als werknemer wordt beschouwd. Tot nu toe was dit risico door het handhavingsmoratorium beperkt, maar dat moratorium vervalt per begin 2025. Hierdoor kunnen naheffingen voor loonheffingen en premies voor werknemersverzekeringen aan de orde komen.
Daarnaast staat er in 2026 nieuwe wetgeving gepland, de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR). Deze wet zal nog duidelijker maken wanneer er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Opdrachtgevers worden dus geadviseerd om nu al hun afspraken met zzp’ers kritisch onder de loep te nemen en indien nodig te herzien. Het risico is namelijk dat er achteraf naheffingen worden opgelegd of dat opdrachtgevers verplicht worden om zzp’ers als werknemers in dienst te nemen.
“Opdrachtgevers worden geadviseerd om nu al hun afspraken met zzp’ers kritisch onder de loep te nemen en indien nodig te herzien.”
Voor zzp’ers is het van belang om te blijven voldoen aan de criteria voor zelfstandig ondernemerschap. Zoals het lopen van ondernemersrisico en het hebben van meerdere opdrachtgevers. Dit voorkomt dat zij door de Belastingdienst als werknemer worden aangemerkt en hun fiscale voordelen verliezen, zoals de zelfstandigenaftrek.
→ Lees hier het hele artikel op Accountancy van Morgen.
Wil je meer meer weten over de gevolgen van deze wetswijzigingen? En wat je als opdrachtgever of zzp’er kunt doen om boetes en naheffingen te voorkomen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen!